Kira artış oranı Temmuz 2017!

 

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Kirada yapılacak bu artış meskenler için ÜFE oranları ile kısıtlı.

Böylece kira artışı yapacak mal sahiplerinin zam yapmadan önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlara bakmaları gerekiyor.Kira artış hesaplamalarında üretici fiyat endeksi oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılacak.

Temmuz ayında kullanılacak kira artış oranları bugün TÜİK tarafından açıklandı.Bugün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre meskendeki kiracıya Temmuz ayında yapılacak zam yüzde 9,98 olarak belirlendi.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Haziran 2017

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,07 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,07, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,82, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,87 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,98 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,05 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,90 artış ve su sektöründe %0,36 artış olarak gerçekleşti.

Aylık en fazla artış elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirmede gerçekleşti

Bir önceki aya göre en fazla artış; %0,90 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, %0,82 ile tekstil ürünleri, %0,71 ile motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römork sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz %13,44, kok ve rafine petrol ürünleri %4,12 ve bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler %0,69 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2017 yılı Haziran ayında aylık en fazla artış dayanıksız tüketim mallarında ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.

 

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com