Kira artış oranı hesaplama formülü!

kira artış oranı hesaplama formülü

Taşınmaz mal kira sözleşmesinin sürenin dolması ile yenilenmesi halinde kirada artış yapılabiliyor. Peki ev sahibi kiraya ne kadar artış yapabilir? İşte kira artış oranı hesaplama formülü..

Kirada tarafların kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki(ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Ancak kanunda yapılan düzenlemelere göre, bu kural dükkanlarda 2020 yılına kadar ertelendi.

Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Ev kiralamalarında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki ev sahibi kiraya ne kadar artış yapabilir? Kira artış oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı..

Eylül ayı kira artış oranı 2015..
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.

2015 yılı Eylül ayında ev sahibi kiracısına en fazla %6,21 oranında artış yapabiliyor.

Kira artış oranı hesaplama formülü.
Mesken kira bedeli – 1.000 TL
Kira zam oranı – yüzde 6,21
Zam bedeli – 62,1 TL
Zamlı kira bedeli – 1062,1 lira

Buna göre 1000 lira kira ödeyen kiracı yeni dönemde 1062,1 TL ödemek ile mükellef olacak.

Dükkan kira artış oranı Eylül 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*