Kimler şantiye şefi olabilir?

şantiye şefi

İnşaatlarda çalıştırılacak şantiye şefi; yapım işinin konusu, niteliği, büyüklüğü, imalâtın özel ihtisas gerektirip gerektirmediği de gözetilerek belirleniyor. Peki, kimler şantiye şefi olabilir?

Kimler şantiye şefi olabilir?
Yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunlu oluyor. Çalıştırılacak şantiye şefi; yapım işinin konusu, niteliği, büyüklüğü, imalâtın özel ihtisas gerektirip gerektirmediği de gözetilerek belirleniyor.

Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemiyor. Ayrıca ilgili yönetmelikte belirtilen toplam metrekare sınırları aşılmamak kaydıyla aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebiliyor.

Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumlu oluyor.

Şantiye şefi, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasından sorumlu oluyor. Peki, kimler şantiye şefi olabilir?

Yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere; Mimar, mühendis veya bunlara ilişkin teknik öğretmen veya teknikerler şantiye şefi olabiliyor.

Mimar veya mühendis unvanlı şantiye şeflerinin aynı anda üslenebileceği işlerin toplamı 30 bin metrekareyi geçemez.

Ancak yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde 30 bin metrekareyi geçmeme şartı aranmıyor.

 

Müteahhit yetki belgesi nasıl alınır?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*