Kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir?

Kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir
Kentsel dönüşümde bir yapının yıkılabilmesi için öncelikle risk raporu alınması gerekiyor. Risk raporu alındıktan sonra yıkım sürecine giriliyor.Peki kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir? diyorsanız işte kentsel dönüşüme itiraz etme süreci…

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’ne göre riskli yapının kentsel dönüşüme dahil edilebilmesi içim öncelikle risk raporu alınması gerekiyor.

Riskli yapıların tespiti;yapı malikleri veya kanunî temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılıyor. Maliklerce yapılacak riskli yapı tespiti talebi, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi ile yapılıyor.

Bakanlık tarafından süre verilerek maliklerden veya kanunî temsilcilerinden istenebiliyor. Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılıyor veya yaptırılıyor. Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebiliyor.Peki kentsel dönüşüme nasıl itiraz edilir? diyorsanız işte yanıtı..

Tapu tarafından yapılan tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde malikler veya kanuni temsilcileri tarafından riskli yapı tespitine karşı İl Müdürlüğüne dilekçe vererek itiraz edebiliyor.Bakanlıkça o il için teşkil edilmiş olan teknik heyet tarafından riskli yapı tespit raporu tekrar inceleniyor ve yapı ile ilgili nihai karar veriliyor.

Yapılan inceleme sonucu yapının risksiz bulunması suretiyle itirazın kabul edilmesiyle,Müdürlükçe ilgili tapu müdürlüğüne yazı yazılarak yapı üzerindeki riskli yapı belirtmesi kaldırılıyor.

Yapılan inceleme neticesinde itirazın reddedilmesi veya riskli yapı tespitine itiraz süresi içerisinde itiraz edilmemesi suretiyle, riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde yıkım sürecine giriliyor.

Kentsel dönüşüm tahliye süresi nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*