Kentsel dönüşümde yıkım masraflarını kim karşılar?

kentsel-donusumde-yikim-masraflarini-kim-karsilar

Kentsel dönüşümde riskli yapı tespitine ilişkin yapılan itirazların değerlendirilmesiyle yapı hala riskli olarak değerlendiriliyorsa, yıkım süreci başlamış oluyor. Peki kentsel dönüşümde yıkım masraflarını kim karşılar? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşümde yıkım masraflarını kim karşılar?
Riskli olarak tespit edilen yapıların yıkılma sürecinde öncelik olarak malikler ile anlaşma yoluna gidiliyor. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici mesken veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabiliyor.

Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre veriliyor.

Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuluyor.

Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor. Peki kentsel dönüşümde yıkım masraflarını kim karşılar? diyorsanız işte yanıtı…

Binanızın dönüşümü için eğer müteahhile özel bir anlaşma yapıldıysa yıkımı müteahhit firma yapabiliyor. Yıktırma işlemi Bakanlık veya Belediye tarafından yapılırsa, yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının hakları oranında ipotek koyuyor ve bunu hak sahiplerine bildiriyor.

Tapusuz konutların kentsel dönüşümdeki durumu!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com