Kentsel dönüşümde parsel birleştirme nasıl olur?

kentsel-donusumde-parsel-birlestirme-nasil-olur

Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine 6306 Sayılı Kanuna uygun binalar inşa ediliyor. Peki Kentsel dönüşümde parsel birleştirme nasıl olur? Kentsel dönüşümde parsel birleştirme nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşümde parsel birleştirme nasıl olur?
Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor.

Kentsel dönüşüm kanunu uyarınca tesis edilen idarî işlemlere karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca dava açılabiliyor.

Ancak, bu davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemez. Bu nedenle riskli olarak tespit edilen yapıların yıkılması esas oluyor.

Peki Kentsel dönüşümde parsel birleştirme nasıl olur? Kentsel dönüşümde parsel birleştirme nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesi ile İlgili Kanunun Uygulama yönetmeliğinin 15. Maddesinde şu açıklamaya yer verilmiştir;

‘’(9) Üzerindeki yapıların tamamının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması şartı ile tevhidi mümkün olan birden fazla parselin tevhit edilmesine, üzerindeki riskli yapıların yıktırılmasından sonra, her parselde ayrı ayrı sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.

Bu parsel veya parsellerin arasında veya bitişiğinde bulunan yapılaşmamış boş parsellerin, riskli yapıların bulunduğu parsellerle tevhit edilmek suretiyle birlikte değerlendirilebilmesi için, boş parsellerdeki bütün maliklerin oybirliği ile karar alması gerekir. Tevhitten sonra yapılacak uygulamaya tevhit ile oluşan parselde sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.

Söz konusu 3 parselinizi tevhit(birleştirme) yaparak işlem yapmayı düşünüyorsanız üzerindeki yapıların yıkılarak arsa haline gelen taşınmazların her birinde ayrı ayrı olarak 2/3 çoğunluğun sağlanmış olması gerekmektedir.’’

Kentsel dönüşümde kiracıların hakları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com