Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?

kentsel dönüşüm kredisi

Kentsel dönüşümde riskli bina sahiplerine tanınan finansal desteklerin başında kredi geliyor. Peki, kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015 ödenir?

 

Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?
Kentsel dönüşümde riskli bina sahiplerine tanınan finansal desteklerin başında kredi geliyor. Bu krediyi, bina sahipleri yeni bina inşaatları için kullanabiliyor.

Kentsel dönüşüm kredisi için anlaşma yolu ile riskli binasını tahliye eden kimseler, binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için Müteahhit Şirket bulunuyor. Tüm belediye projeleri hazırlatılır ve ilgili belediyeden ruhsat alınıyor.

Bu şekilde bankaya yapılan müracaatın ardından kredi onaylanıyor. Peki ne kadar kentsel dönüşüm kredisi verilir? Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?

Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında, bir hak sahibine, kullandırılacak finansmanda en fazla 100.000 TL’ye kadar konut yenileme finansmanında yıllık %4, işyeri finansmanında yıllık %3 kar oranı desteği sağlanıyor.

Bir hak sahibi, toplamda 500.000 TL’ye kadar kentsel dönüşüm kapsamında kredi hakkından faydalanabiliyor. Bir adet konut /iş yeri için bu 100.000 TL, güçlendirme kredilerinde ise 50.000 TL olarak sınırlandırılmıştır.

FAİZ DESTEĞİ ESASLARI

Bakanlık kendisine başvuran bankalarla protokol imzalar.
Banka, kredi başvurularını protokol hükümleri ve bankanın kredilendirme usul, esas ve mevzuatı çerçevesinde değerlendirir.
Banka kredi vermeyi uygun gördüğü hak sahiplerinin listesini Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça başvuru 6306 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilir.
Faiz desteğinden yararlandırılacaklar Bankaya bildirilir.
Faiz desteği sağlanacak krediler için bankalar tarafından talep edilecek ücret, sigorta ve benzeri giderler hak sahipleri tarafından ödenir.

FAİZ DESTEĞİ GERİ ÖDEMESİ
Bankalar tarafından sağlanacak kredilere verilecek faiz desteği ödemeleri, bankanın kullandırılan kredilere ilişkin taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş aylık faiz desteği tutarlarını Bakanlığa bildirmesini takiben Bakanlıkça hesaptan gerçekleştirilir.

Hak sahipleri tarafından geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulur.

Hak sahiplerinin bankalar ile yapılacak olan protokoller kapsamında kullanacakları kredinin anapara riski ile faiz desteği dışında kalan faiz ödemelerinden doğan risk tamamen bankaya aittir.
Kiracı kentsel dönüşüm kredisi alabilir mi?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*