Kefalet sözleşmesinin geçerlilik koşulları!

Kefalet sözleşmesinin geçerliliği

Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme oluyor. Peki kefalet sözleşmesinin geçerlilik koşulları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kefalet sözleşmesinin geçerlilik koşulları!
Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme oluyor. Kefalet sözleşmesi, mevcut ve geçerli bir borç için yapılabiliyor.

Kefalet sözleşmelerinin tarafı bir kişi olabildiği gibi birden fazla kişi de olabiliyor. Bu durumda birlikte kefalet durumu oluyor.

Birden çok kişi, aynı borca birlikte kefil oldukları takdirde, her biri kendi payı için adi kefil gibi, diğerlerinin payı için de kefile kefil gibi sorumlu oluyor. Peki kefalet sözleşmesinin geçerlilik koşulları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kefalet sözleşmeleri, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmuyor.

Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi gerekiyor.

Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki verilmesi ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da aynı şekil koşullarına bağlı oluyor.

Taraflar, yazılı şekle uyarak kefilin sorumluluğunu borcun belirli bir miktarıyla sınırlandırmayı kararlaştırabiliyor.

Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumluluğunu artıran değişiklikler, kefalet için öngörülen şekle uyulmadıkça hüküm doğurmuyor.

Kefalet sözleşmesi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com