Kefalet sözleşmesi nasıl sona erer?

Kefaletin sona ermesi

Kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme kefalet sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki kefalet sözleşmesi nasıl sona erer? diyorsanız işte yanıtı…

Kefalet sözleşmesi nasıl sona erer?
Bir kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşme kefalet sözleşmesi olarak tanımlanıyor.

Kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca, kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi zorunlu oluyor.

Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumluluğunu arttıran değişiklikler, kefalet için öngörülen şekle uyulmadıkça hüküm doğurmuyor.Peki kefalet sözleşmesi nasıl sona erer? diyorsanız işte yanıtı…

Kefalet sözleşmesi, kefaletten dönme ile, sürenin dolmasıyla, tarafların isteği ile ve kanun gereğince sona erebiliyor. Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulmuş oluyor.

Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak 10 yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkıyor.

Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilir.

Kefalet süresi, en erken kefaletin sona ermesinden bir yıl önce yapılmak kaydıyla, kefilin kefalet sözleşmesinin şekline uygun yazılı açıklamasıyla, azamî on yıllık yeni bir dönem için uzatılabiliyor.

Kefalet sözleşmesi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com