Kefalet ne zaman sona erer?

kefalet 2

Kefalet, kefalete neden olan borcun ödenmesi halinde kefil de bu borçtan kurtulmuş oluyor. Peki, başka hangi durumlarda kefalet sona erer?
Kefalet ne zaman sona erer?
Kefalet, kefalete neden olan borcun ödenmesi halinde kefil de bu borçtan kurtulmuş oluyor. Borçlu ve kefil sıfatı aynı kişide birleşmiş olursa, alacaklı için kefaletten doğan özel yararlar saklı kalır.

Kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle de kendiliğinden ortadan kalkmış oluyor.

Kefalet, on yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak on yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilir.

Kefalet süresi, en erken kefaletin sona ermesinden bir yıl önce yapılmak kaydıyla, kefilin kefalet sözleşmesinin şekline uygun yazılı açıklamasıyla, azamî on yıllık yeni bir dönem için uzatılabilir.

Ayrıca, kefil kefaletten dönebiliyor. Ancak, bu durumda kefil, alacaklının kefalete güvenmesi sebebiyle uğradığı zararı gidermekle yükümlü oluyor.

Süreli kefalette kefil, sürenin sonunda borcundan kurtulur. Süreli olmayan kefalette kefil, asıl borç muaccel olunca, adi kefalette her zaman ve müteselsil kefalette ise, kanunun öngördüğü hâllerde, alacaklıdan, bir ay içinde borçluya karşı dava ve takip haklarını kullanmasını, varsa rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibe geçmesini ve ara vermeden takibe devam etmesini isteyebilir.

Borç, alacaklının borçluya yapacağı bildirim sonucunda muaccel olacaksa kefil, kefalet sözleşmesinin kurulduğu tarihten bir yıl sonra alacaklıdan, bu bildirimi yapmasını ve borç bu suretle muaccel olunca, yukarıdaki fıkra hükümleri uyarınca takip ve dava haklarını kullanmasını isteyebilir.
Alacaklı, kefilin bu istemlerini yerine getirmezse, kefil borcundan kurtulur.
Kirada kefilin sorumluluğu nedir?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*