Kayyım atama çeşitleri!

Kayyım atama çeşitleri

Kayyım olarak atanan kimseler, veraset makamının kendisine verdiği yetki ve görevler dahilinde çalışıyor. Peki kayyım atama çeşitleri nelerdir? İşte kayyım atama çeşitleri…

Kayyım atama çeşitleri!
Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisi oluyor. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendiriliyor.

Kayyım, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için atanabiliyor.

Ayrıca mal sahibi malını doğrudan doğruya yönetemiyorsa ve vekil atayamıyor ise, vasi tayinine gerek görülmüyorsa; kimsesi yoksa hastaneye veya bakım evine yattığı süre içerisinde kendisinin mal varlığının yönetilmesi için de kayyım ataması yapılabiliyor. Peki kayyım atama çeşitleri nelerdir? İşte kayyım atama çeşitleri…

Kayyım atama çeşitleri…

Temsil Kayyımlığı: Vesayet makamı bazı sebeplerden veya kanunda belirtilen hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine veya resen kayyım atar.

Yönetim Kayyımlığı: Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gereken önlemleri alır ve bazı hallerde yönetim kayyumu atar.

İstek Üzerine Kayyımlık: İsteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden birisinin oluşması durumunda ergin kişinin isteği üzerine kayyum atanır.

Kayyım hangi durumlarda atanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com