Kat mülkiyeti kurulmasının şartları!

kat mülkiyeti kurulmasının şartları nelerdir

Kat mülkiyeti, inşaatı bitmiş bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde kurulan bir hak olarak ifade ediliyor. Peki kat mülkiyeti kurulmasının şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat mülkiyeti kurulmasının şartları!
Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kanun esaslarına göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.

Anataşınmazdaki bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti deniyor. Kat mülkiyeti müracaatı taşınmazın maliki veya bütün paydaşları tarafından yapılıyor. Aynı zamanda kat mülkiyeti tapu harçlarının da ödenmesi gerekiyor. Peki kat mülkiyeti kurulmasının şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat mülkiyeti kurulabilmesi için öncelikle yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmış ve iskan ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Ayrıca kat mülkiyeti için:

– Dilekçe ile birlikte gerekli evrakların alınması
– Belgelerin eksiksiz olması halinde binanın iskan belgesinin kontrol edilmesi
– Ruhsat eki mimari projeler ile kat mülkiyeti projelerinin incelenmesi
– Sorun olmaması halinde harcın hesaplarak vatandaşın ödeme için gelir birimine gönderilmesi
– Dekont alınması durumunda kat mülkiyeti projelerinin onaylanarak bir nüshasının resmi yazı ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne gönderilmesi
-Tapu dairesinde mülkiyet tapusunun alınması gerekiyor.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com