Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir
Arsa sahibi ile müteahhit tarafından imzalanan sözleşme kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi; elinde arsa nitelikli gayrimenkulü olan kişinin, arsa üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, arsa sahibi ve müteahhidin (veya yüklenici) karşılıklı anlaşmalarına göre, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhite devretmeyi taahhüt etmesiyle oluşan ve tarafları birbirine karşı sorumlu ve borçlu kılan bir sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin yasa ile belirlenmiş bir ismi bulunmuyor. Yani, bu gibi sözleşmeler akit yapma serbestisi kapsamında düzenleniyor.

Uygulamada yaygın olarak; “Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi”, “Arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesi”, “Arsa payı karşılığı inşaat (yapım) sözleşmesi”, “Kat karşılığı inşaat yapım ve satış vaadi sözleşmesi”, “Gayrimenkul satış vaadi daire karşılığı inşaat sözleşmesi”, “Gayrimenkul (taşınmaz) satış vaadi ve inşaat sözleşmesi (mukavelesi)” tanımları da kullanılıyor.

Resmi olarak (noter vasıtasıyla) düzenlenmesi gereken kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl devredilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmelerine dayanılarak , mülkiyet devri mümkün olamıyor. Tapu Sicil Tüzüğüne göre bu tür sözleşmeler sadece tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*