Kapıcı part time çalışabilir mi?

Kapıcı part time çalışabilir mi

Kapıcı ile iş sözleşmesi yapılması gerekiyor. İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre kapıcılara hafta tatili veriliyor. Peki Kapıcı part time çalışabilir mi? Part time çalışan görevlinin sigorta primi nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Kapıcı part time çalışabilir mi?
Apartman ve konut sitelerindeki bakım, temizlik ve diğer günlük hizmetler kapıcılar tarafından yerine getiriliyor. Kapıcılar, İş Kanununa göre “işçi” olarak kabul ediliyor ve kanunen diğer işçilerle aynı haklara sahip olmuş oluyor.

Kapıcı ile yapılan iş sözleşmelerinde; İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası esasların bulunması gerekiyor.

İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatilleri veriliyor. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan tatil günlerinde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş veya toplu iş sözleşmelerinde belirleniyor.Peki Kapıcı part time çalışabilir mi? Part time çalışan görevlinin sigorta primi nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Kapıcıların mutlaka tam zamlı olarak çalıştırılması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Apartman yönetimi kapıcıyı part time olarak da işe alabiliyor. İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlendiği sözleşmeye kısmi” süreli iş sözleşmesi deniyor. Part time iş sözleşmesinde kapıcının hangi saatler arasında ve hangi günler çalışacağının açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Kapıcılar part time iş sözleşmesine göre çalışıyorsa, her 7.5 saat bir gün kabul edilerek sigorta primi Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılıyor.

Örneğin kapıcı haftanın 3 günü günde 5 saat çalışıyorsa kapıcının bir haftalık süre içerisindeki çalışması 15 saat ediyor. 15 saati günlük çalışma süresi olan 7.5 saate bölersek kapıcının iki gün çalıştığını bulmuş olunuyor. SGK primi de bu şekildeki çalışmaya göre her hafta iki gün çalışmış kabul edilerek yatırılıyor.

Kapıcıya konut vermek zorunlu mu?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com