Kamulaştırmasız el koyma davasında görevli mahkeme!

Kamulaştırmasız el koyma davasında görevli mahkeme
Taşınmazına kamulaştırmasız el atma yöntemi ile el konulan malikler dilekçe vererek dava açabiliyor. Peki kamulaştırmasız el koyma davasında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

İdarenin kamulaştırma yapılmadan bir kimsenin mülkiyetinde olan taşınmaza el koyma uygulamaları kamulaştırmasız el koyma olarak karşımıza çıkıyor.

Kamu yararı için yapılan kamulaştırmasız el koyma işlemi, kamulaştırma yetkisine sahip idareler tarafından yapılabiliyor.
Eğer uygulama yetki sahibi olmayan bir idare tarafından yapılırsa, bu durumda idareye tazminat davası açılma hakkı da doğuyor. İdare tarafından el konulan taşınmazın sahibinin idareye karşı dava açabiliyor.

Açılabilen davalar arasında; el atmanın önlenmesi ve taşınmazın bedelinin idareden tahsili davaları bulunuyor. Bu davalardan el koymanın önlenmesi davası malın taşınmazın sahibi ya da mirasçıları tarafından açılabiliyor. Bu dava neticesinde idarenin taşınmaz mala el atması önlenebiliyor. Peki kamulaştırmasız el koyma davasında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kamulaştırmasız el koyma davasında görevli mahkeme…
24.05.2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Bazı Kanunlar İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 21. maddesiyle Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6. maddesine şu hüküm eklenmiştir.

Buna göre: “Uygulama imar planlarında umumi hizmetlere ve resmî kurumlara ayrılmak suretiyle veya ilgili kanunların uygulamasıyla tasarrufu kısıtlanan taşınmazlar hakkında, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununda öngörülen idari başvuru ve işlemler tamamlandıktan sonra idari yargıda dava açılabilir.

Bu madde hükümleri karara bağlanmamış veya kararı kesinleşmemiş tüm davalara uygulanır. Kararı kesinleşen davalara ise, bu maddenin yalnızca sekizinci fıkra hükümleri uygulanır”.

Kamulaştırmasız el koyma davalarında zamanaşımı süresi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com