Kamulaştırmasız el koyma davası nasıl açılır?

Kamulaştırmasız el koyma davası nasıl açılır

İdareler kimi zaman, kamulaştırma kararı almadan özel mülkiyette bulunan taşınmazlara el koyabiliyor. Peki kamulaştırmasız el koyma davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Özel kişilerin mülkiyetinde bulunan bir gayrimenkule kamu hizmeti için ihtiyaç duyan ve kamulaştırma yapma yetkisine sahip olan idareler kamu yararının bulunduğu durumlarda Anayasanın 46. maddesindeki şartlara uyarak ve parasını peşin vermek suretiyle kamulaştırma yapabiliyor.

Anayasa ve yasalara uygun bir kamulaştırma işlemi yapmaksızın, bir kimsenin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malına sahiplenme kastı ile ve kalıcı olarak el koyarsa kamulaştırmasız el koymuş sayılıyor.

Gayrimenkulüne bu şekilde el konulan gayrimenkul sahipleri, kamulaştırmasız el atma için tazminat istemi davası açabiliyor. Peki kamulaştırmasız el koyma davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kamulaştırmasız el koyma bedel davası, idare mahkemesinde açılabiliyor. Bu davada zamanaşımı süresi söz konusu olmuyor. Dava için yazılması gereken dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:

Kamulaştırmasız el koyma dava dilekçesi…

…………………….. MAHKEMESİNE

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :

KONU : Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat İstemi.

AÇIKLAMALAR
1-) Müvekkillerim , … İli, Merkez İlçesi … mevkiinde kain, … Ada, …. Parsel sayılı … metrekarelik taşınmazın tamamının malikidirler.

2-) Söz konusu taşınmazın büyük bir kısmı yol yapımı sırasında davalı belediye tarafından kamulaştırma yapılmadan yola katılmış olup, kalan kısmı da imar açısından kullanılamaz durumdadır. Dava konusu taşınmaz şehir merkezine yakın, arsa talebinin yoğun olduğu bir yerde olup çevre yoluyla bağlantılı, elektrik, su ve altyapısı yapılmış, çevresinde sanayi sitelerinin de olduğu bir alanda kalmaktadır. Bu yüzden m² fiyatı … TL. civarındadır.

3-) Müvekkillerim tarafından davalı idareye verilen dilekçe ile, söz konusu yerin kamulaştırılması ve bedellerinin kendilerine ödenmesi talep edildiği halde bugüne kadar herhangi bir işlem ve ödeme yapılmamıştır. Bu sebeple müvekkillerim maliki bulundukları taşınmaza yasaya aykırı olarak el atılması nedeniyle zarara uğramışlardır.

4-) Bu nedenle, zararın tahsili amacıyla dava açılması zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : 2942 S. K. m. 14, 16 ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Tapu kaydı, keşif, bilirkişi incelemesi ve diğer deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, … TL.’nin el atma tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline, fazlaya ait talep hakkımızın saklı tutulmasına, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim.

…/…/…

Davacı Vekili

Kamulaştırmasız el atma dava açma süresi nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com