Kamulaştırmada ağaç bedel tespiti!

kamulastirmada-agac-bedel-tespiti

İdareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları kamulaştırabiliyor. Peki kamulaştırmada ağaç bedel tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kamulaştırmada ağaç bedel tespiti!
Kamulaştırma Kanununa göre idareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya aşağıda belirtilen hallerde eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabiliyor.

Genellikle tarımsal arazilerde kamulaştırma yapılırken içindeki ağaçların da kamulaştırılması gerekiyor. Bunun içinde araziye ek olarak bu ağaçların da belli bir değeri bulunuyor. Peki Kamulaştırmada ağaç bedel tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Tarım arazilerinin eden değeri daha çok elde edilen gelire oranla hesaplanıyor. Bu nedenle de tarım arazisi üzerinde yer alan bitki türü önemli bir kriter oluyor. Üzerinde ekili olan ya da var olan bitki türüne ya da ekine göre arazinin değerini belirleniyor. Ancak bazı arazilerde seyrek halde ağaçlık alanlar görülebiliy or. Bu durumda da farklı bir değer hesaplamasına gerek duyuluyor.

Tarım arazilerinde yer alan ağaç sayısı bahçe olabilecek kadar çok olmadığında çıplak toprak değerinin üzerine eklenerek arazi bedeli belirleniyor. Ancak bahçe olarak kullanılmış olan alanlarda ağacın türü, yaşı gibi farklı etkenler değeri etkiliyor. Buna ek olarak cinsine göre ağacın değeri de değişiyor.

Bu nedenle de bazı tarım arazilerinde çiftçilerin farklı ağaç türlerine ağırlık verdiği görülmektedir. Hem teşvik amacıyla hem de yeşil alanı arttırma amacıyla yapılan çalışmalarda pek çok kişi ağaçlandırma çalışmalara katılmış durumda.

Cinsine göre ağacın değer kazanması ya da kaybetmesi, bölgesel etkenler vs. gibi nedenlerden dolayı farklı cins ağaç türleri de çoğunlukta yer alabiliyor.

Kamulaştırmada yer alan ağaç bedellerinde meyve verme yaşı, cinsi, kaç yıllık olduğu, hangi yıllarda verim alınabileceği ve elde edilecek gelirler belirlenebiliyor. Buna göre hem arazinin değeri hem de kamulaştırılacak ağaçların değerleri hesaplanıyor. Bu tür durumlarda daha çok ziraat mühendisleri ağacın cins ve diğer bilgilerini hesaplamak için görev alıyor.

Burada dikkat edilen olan nokta ise bir ağacın çok yaşlı olması değerinin artması için bir ölçüt olmuyor. Değer kazanmasına neden olan verimi ve elde edilen gelirdir.

Kamulaştırma şerh süresi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com