Kamulaştırma bedeli hangi durumlarda ödenmez?

Kamulaştırma bedeli hangi durumlarda ödenmez

Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği durumlarda taşınmaz değerinin sahibine ödenmesi ile yapılıyor. Peki Kamulaştırma bedeli hangi durumlarda ödenmez? diyorsanız işte yanıtı…

Kamulaştırma bedeli hangi durumlarda ödenmez?
Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların devlet tarafından alınması işlemi olarak tanımlanıyor.

Söz konusu kamulaştırma işlemiyle ilgili yasal esaslara, 8 Kasım 1983 tarihinde 18215 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda yer veriliyor.

Kanunen kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların, Devlet ve kamu tüzelkişilerince kamulaştırılmasında yapılacak işlemleri, kamulaştırma bedelinin hesaplanmasını, gayrimenkulün ve irtifak hakkının idare adına tescilini, kullanılmayan taşınmaz malın geri alınmasını, idareler arasında taşınmaz malların devir işlemlerini, karşılıklı hak ve yükümlülükler ile bunlara dayalı uyuşmazlıkların çözüm usul ve yöntemlerini düzenliyor.

Peki Kamulaştırma bedeli hangi durumlarda ödenmez? diyorsanız işte yanıtı…

Ağustos 2014’te TBMM Genel Kurul’da, “Torba Kanun Tasarısı”nın 102. ve 106. maddelerini kapsayan 5. bölümü kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre; devlet vatandaşın gayrimenkulün üzerinden geçirdiği köprü için artık kamulaştırma bedeli ödemeyecek.

Ayrıca arsalarının üzerinden teleferik hattı, altından metro geçirilmesi halinde de kamulaştırma bedeli ödenmiyor. Taşınmaz malı kamulaştırılan vatandaş, devletin kamu adına yatırım yaptığı bu gayrimenkullerini artık yeni şekliyle kullanmak zorunda kalacak.

Kamulaştırma bedelinin tespiti esasları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com