KAKS oranları nasıl öğrenilir?

KAKS oranları nasıl öğrenilir

TAKS ve KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın sınırlarını tespit ediyor. Peki KAKS oranları nasıl öğrenilir? KAKS oranları nereden öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı…

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak karşımıza çıkıyor. İnşaat emsal hesabına katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar gibi alanlar dahil olmuyor.

KAKS’ın brüt alandan belirlenmesi halinde kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi şart olup; Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden kaks hesabı yapılarak ruhsat düzenlenemiyor.

İnşaat KAKS değerleri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. Kaks hesaplaması ve değerleri gibi esaslara Planlı alanlar tıp imar yönetmeliğinde yer veriliyor.

KAKS değeri arsanın özelliklerine göre bu değerlerden birini veya değer aralıklarını alıyor. Belirlenen emsal değeri, arsa alanı ile çarpıldığı takdirde, kat alanı bulunmuş oluyor.

KAKS alanı hesabına örnek verelim.Öncelikle inşaat alanının KAKS oranı belirleniyor ve belirlenen bu oran arsa alanıyla çarpılıyor. Mesela KAKS oranı 0.20 diyelim arsa alanına da 1.000 metrekare dersek toplam inşaat alanı 200 metrekare oluyor. Peki KAKS oranları nasıl öğrenilir? KAKS oranları nereden öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı…

KAKS oranları ve değerleri, belediye tarafından hazırlanan İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor. İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması durumunda uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor.

KAKS’a dahil olmayan alanlar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com