Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?

Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır

Kadastro Mahkemesinde açılacak itiraz davası için dilekçe yazılması gerekiyor. Peki Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır? diyorsanız işte Kadastro mahkemesi dava dilekçesi…

Kadastro mahkemesine nasıl dava açılır?
Kadastro bölgesindeki her köy ile belediye sınırları içinde bulunan mahallelerin her biri, kadastro çalışma alanını teşkil ediyor.

Kadastro müdürü, kadastrosuna başlanacak mahalleyi veya köyü, en az 15 gün önce bölge merkezi ile çalışma alam ve komşu köy, mahalle ve belediyelerde alışılmış vasıtalarla duyuruyor.

Bu duyuruda çalışma sınırlarının tespitine hangi gün ve saatte başlanacağı belirtilir.
Kadastro ekibi; kadastro çalışma alanı sınırının tespitinde il ve ilçelerin belediye sınırları ile köy sınırlarını dikkate alır. Bu sınırlar mahalle, belediye, köy idarî sınırları sayılmıyor.

Kadastro Kanunu esasları gereğince, kadastro tutanaklarına itiraz edilebiliyor. İtirazı; tahdit ve tespitleri askı ilanına çıkarılmasından itibaren başlayan 30 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Yapılacak itirazın yazılı bir belge olan dilekçe ile beyan edilmesi gerekiyor.

İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabiliyor. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmiyor. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklı oluyor.

Ancak 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşiyor. Kadastro Mahkemesinde açılacak itiraz davası için gerekli olan “Kadastro mahkemesi dilekçe örneği” aşağıda yer alıyor.

Kadastro mahkemesi dava dilekçesi..

……………………… KADASTRO MAHKEMESİNE

DAVACILAR : 1-

2-

DAVALILAR : 1- Maliye Hazinesi

2- Orman Genel Müdürlüğüne İzafeten Orman İşletme Müdürlüğü

TALEP KONUSU: Kadastro tespitine itiraz

AÇIKLAMALAR :

1-……………… İli, …………… İlçesi, …………… Köyü, …… Ada, …… ve … numaralı Parsellerin orman vasfı ile maliye hazinesi adına yapılan tespite süresi içinde, itiraz etmiş bulunmaktayız.

2-Söz konusu taşınmazlar babamız ………………’dan bizlere intikal eden ………… vasfındaki taşınmazlardır. Taşınmazların belgesizden ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğinden dolayı paylarımız nispetinde, adımıza tescili için bu davayı açmak zarureti hâsıl olmuştur.

DELİLLER : Keşif, bilirkişi incelemesi, tanık ve sair yasal delillerin tümü.

HUKUKİ SEBEPLER: İlgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz edilen ve re’sen tespit edilecek nedenlerle, ……………… İli, …………… İlçesi, …………… Köyü, …… Ada, …… ve …… numaralı Parsellerin orman vasfı ile maliye hazinesi adına yapılan tespite yapmış olduğumuz itirazımızın kabulü ile adımıza tesciline, yargılama harç ve masraflarının davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla talep ederim.
…/…/…

Davacılar
Kadastro mahkemesi adli tatil!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com