İzaleyi şuyu davasının açılamayacağı haller!

İzaleyi şuyu davasının açılamayacağı haller

Ortaklı mallarda, ortaklar arası sorunlar çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine ‘izale-i şuyu’ yani ortaklığı giderme deniyor. Peki İzaleyi şuyu davasının açılamayacağı haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İzaleyi şuyu davasının açılamayacağı haller!
Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale-i şuyu davası, aynı mülkün bir kaç kişi tarafından hak sahibi olunduğunda tarafların anlaşmazlığı sonucu açılan davalara deniyor.

İzale-i şuyu davasını gayrimenkulde tapu ile malik olan paydaş veya paydaşların açması gerekiyor. Davayı taşınmaz hissedarları dışında herhangi bir şahıs veya tüzel kurum açamıyor.

Örneğin, gayrimenkul hissedarlarından birinin bir gıda şirketine borcu bulunuyor. Gıda şirketi bu borcun tahsili için alacaklı olduğu kişinin arsasına borcu ölçüsünde haciz koyabilmesine rağmen izaleyi şuyu davası açıp arsayı sattıramıyor. Arsanın satışını ancak hissedarın istemesi gerekiyor.

İzale-i şuyu davası bir gayrimenkul birden fazla kişiye miras olarak kalması gibi durumlarda açılabiliyor. Taşınmaz malın paylaşımı söz konusu olduğunda düşülen anlaşmazlıklar izale-i şuyu davası ile çözülüyor.

Davanın açılamacağı haller de bulunuyor. Peki İzaleyi şuyu davasının açılamayacağı haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İzaleyi şuyu davasının açılamayacağı haller…

1. Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz için bu dava açılamaz.
2. Ortaklığın giderilmesi tüm paylar için geçerli olur.
3. Taşınmaz mallar dışında taşınır mallardaki ortaklığın giderilmesi davası açılır.
4. Kooperatiflerde, Kooperatif Tüzüğünde yer almıyor ise ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.
5. Ortaklığın devamı için sözleşmede 10 yılı geçmemek kaydı ile bir zaman belirtilir. Bu 10 yıllık süre içerisinde bu davaya söz konusu olur.
6. Kamu mallarında ortaklık giderilmez.
7. İnşaatın devam ettiği taşınmaz mallarda böyle bir talepte bulunulamaz.

İzale-i şuyu davasına itiraz!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com