İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

İzale-i şuyu davasında satış nasıl olur

Taşınmaz üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek için izale-i şuyu davası açılabiliyor.Peki izale-i şuyu davasında satış nasıl olur?

Hissedarların taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olması durumunda ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyorsa mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında paylaştırılması gerekiyor.

Bu durum Medeni Kanunu’n 628. maddesinde ele alınıyor. İzale-i şuyu davasında amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale-i şuyu davası açmak için sulh hukuk mahkemesine başvurarak izale-i şuyu davası açması gerekiyor. Peki izale-i şuyu davasında satış nasıl olur? İzale-i şuyu davasında satış nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davasında satış işlemi, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla yapılıyor.

Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların isitemine bağlı oluyor.İzale-i şuyu davasında satışa karar verilmesi halinde, söz konusu taşınmaz mal satışı için ihale yapılıyor.

İzale-i şuyu davası kaç gün sürer?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*