İzale-i şuyu davası nasıl açılır?

İzale-i şuyu davası nasıl açılır
Bir taşınmaz malın mülkiyet hakkı bir kimseye ait olabileceği gibi birden fazla kişiyede ait olabiliyor. Bu durumda paylı mülkiyet ve hisseli tapu söz konusu oluyor.

Ortak mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.Bunun için izale-i şuyu davası açılması gerekiyor. Peki “İzale-i şuyu davası nasıl açılır? İzale-i şuyu davası nerede açılır?” diyorsanız işte yanıtı..

İzale-i şuyu davası için hissedarlardan birisi Sulh Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkili oluyor.

İzale-i şuyu davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler gayrimenkulün paydaşı olan kişiler oluyor.

Söz konusu taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkeme tarafındangayrimenkulün aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.

İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*