İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti nedir?

İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti nedir
Sulh Hukuk Mahkemesinde açılabilen izale-i şuyu davasıyla paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadığı sürece, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.

İzale-i şuyuda paylaşıyı isteme hakkı en çok 10 yıllık süre sınırlandırılıyor.Gayrimnekullerde paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.

Medeni Kanuna göre paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde ortaklardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi durumunda eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.

Bölme istemi durum ve koşullara uygun olmuyorsa ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.

Söz konusu dava avukat yardımı ile açılıyorsa belli oranlarda ücret ödenmesi gerekiyor.Peki izale-i şuyu davası avukatlık ücreti nedir?

Avukatlık Kanununun 164. maddesinin 4. fıkrası doğrultusunda gerçekleştirilecek olan akdi avukatlık ücreti belirlenmesinde sadece asgari değerin hesaplanmasında dikkate alınıypr. Diğer hususlar Avukatlık Kanunundaki hükümlere tabi oluyor.İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015 şu şekilde:

– Ortaklığın giderilmesi için satış memurluğunda yapılacak işlerin takibi için 550,00 TL
– Ortaklığın giderilmesi ve taksim davaları için 1.100,00 TL.

İzale-i şuyu davası kimler açabilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*