İzale-i şuyu davası açma şartları!

İzale-i şuyu davası açma şartları

İzale-i şuyu başka bir deyişle paydaşlığın giderilmesi davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak tanımlanıyor. Peki İzale-i şuyu davası açma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davası açma şartları!
İzale-i şuyu davası taşınır ya da taşınmaz mallar için bağlı bulunan sulh hukuk mahkemesinde açılabiliyor. İzale-i şuyu davasındaki temel amaç paydaşların arasındaki anlaşmazlıkları devlet eliyle ortadan kaldırmak olarak biliniyor.

İzale-i şu davasında iki türlü durum söz konusu oluyor. Bunlardan biri, taşınmaz malın hissedarlar arasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, taşınmazın bölünmesinin mümkün olduğu durumlar oluyor. Eğer taşınmazın bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.

Peki İzale-i şuyu davası açma şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre paydaşlığın giderilmesi davası açabilecek kişiler gayrimenkulün paydaşı olan kişiler olarak biliniyor.

İzale-i şuyu davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor.

İzale-i şuyu dava masraflarını her bir paydaş için payları kadar karşılamak durumunda oluyor. Bu davalar paydaşlar dışında üçüncü kişilere açılamıyor.

İzale-i şuyu davalarında vekalet ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com