İzale-i şuyu dava süresi!

İzale-i şuyu dava süresi

Taşınmaz malın ortaklar arasında paylaşımı konusunda çıkan uzlaşmazlık, açılacak olan izale-i şuyu davasında çözülüyor. Peki izale-i şuyu davası ne kadar sürer? İşte izale-i şuyu dava süresi..

Herhangi bir taşınmaz mala ortak mülkiyet ile sahip olan bireylerin, bu ortaklıktan kendilerine düşen payın taksim edilmesi yada mahkeme yoluyla satışının gerçekleştirilip payı oranında bir bedelin ödenmesi işlemine izale-i şuyu deniyor.

Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan dava ise izale-i şuyu davası olarak nitelendiriliyor. Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan izale-i şuyu davalarının amacı ortakların paylaşımda yaşadıkları anlaşmazlığın giderilmesi oluyor.

Bu noktada ortak gayrimenkulün taksiminin nasıl yapılacağının çözülememesi ortaklığın giderilmesi davası açılmasına neden oluyor.

Ortaklığın giderilmesi olarakta bilinen izale-i şuyu davası açmak için Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor.Peki izale-i şuyu davası ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı..

İzale-i şuyu davasında mahkemenin karara varması 3 ayı buluyor. Bu davaların yargıtaya taşınması halinde süreç 4 aya da çıkabiliyor.

İzale-i şuyu davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor.

İzale-i şuyu davası kimler açabilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*