İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir?

İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Peki İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz mal satın alan kimselerin vergisel açıdan birtakım yükümlülükleri bulunuyor. Öncelikle taşınmaz malın satın alındığı senenin sonuna kadar belediyeye giderek mal beyanında bulunulması gerekiyor.

Satın alımın gerçekleştiği sene emlak vergisi ödenmiyor. Vergi mükellefiyeti, edinimin başladığı tarihi takip eden yıl başlıyor.Peki İşyerleri için emlak vergisi nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…

Vergi mükellefleri, borçlarını her sene iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayında yatırılıyor.

Emlak vergisi için ödenecek vergi, taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor.İşyerleri için emlak vergisi oranları şu şekilde:

İşyerleri için emlak vergisi oranları:
Normal yörede: Binde 2
Büyükşehirde: Binde 4

İşyerleri için emlak vergisi hesaplama örneği:
Değeri 300 bin TL olan bir işyerinin büyükşehirde yer alması durumunda 1200 TL vergi ödenmesi gerekirken; aynı işyerinin normal yöredeye alması durumunda emlak vergisi 600 TL olarak hesaplanıyor.

Emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*