İştirak halinde haciz nasıl yapılır?

İştirak halinde haciz nasıl yapılır

Alacaklılar; Ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı red olunduktan sonra mal beyanını beklemeden haciz konmasını isteyebiliyor.Peki iştirak halinde haciz nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Bir borçlunun alacaklıya borcunu ödememesi halinde icra takibi başvurusuyla birlikte haciz memuru tarafından kişinin mallarına el konulmasına haciz işlemi adı veriliyor.

Haciz işlemi alacaklının başvuru yapmasından sonra 3 gün içinde gerçekleşebiliyor.İcra takibine 7 gün içinde itiraz etme ya da borcunu ödeme hakkı da bulunuyor.Eğer borç ödenmezse haciz işlemi gerçekleştiriliyor.Peki iştirak halinde haciz nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

İştirak halinde tasarruf edilen mallar İcra ve iflas Kanunu’nun 94.maddesinde ele alınıyor:

İştirak halinde tasarruf edilen mallar :
Madde 94 – (Değişik: 18/2/1965 – 538/52 md.)
Bir intıfa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi
haczedilirse icra dairesi, yerleşim yerleri bilinen ilgili üçüncü şahıslara keyfiyeti ihbar eder. Bu suretle borçlunun muayyen
bir taşınmazdaki tasfiye sonundaki hissesi haczedilmiş olursa icra memuru haciz şerhinin taşınmazın kaydına işlenmesi için
tapu sicil muhafızlığına tebligat yapar.

(Ek cümleler: 17/7/2003-4949/25 md.) Anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. Bu haczin şirket pay defterine işlenmesi zorunludur; ancak haciz, şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır. Haciz, icra dairesi tarafından tescil edilmek üzere Ticaret Siciline bildirilir. Bu durumda haczedilen payların devri, alacaklının haklarını ihlâl ettiği oranda batıldır. Haczedilen payların satışı, taşınır malların satışı usulüne tâbidir. Diğertaşınırlarda icra dairesi başkasına devre mâni tedbirleri alır. (Mülga üçüncü cümle: 17/7/2003-4949/25 md.)

Borçlunun reddetmediği miras veya başka bir sebeple iktisap eyleyip henüz tapuya veya gemi siciline tescil
ettirmediği mülkiyet veya diğer aynı hakların borçlu namına tescili alacaklı tarafından istenebilir. Bu talep üzerine icra dairesi alacaklının bu muameleyi takip edebileceğini tapu veya gemi sicili dairesine ve icabında mahkemeye bildirir.

Borçlunun zilyed bulunduğu bir taşınmaz üzerindeki fevkalade zamanaşımı ile iktisabını istemek hakkının haczedilmesi halinde, icra dairesi zilyedliğin başkasına devrine mani olacak tedbirleri alır ve alacaklıya bir ay içinde taşınmazın borçlusu adına tescili için dava açması yetkisini verir. Mahkemenin tescil kararı ile taşınmaz bu alacaklı lehine mahcuz sayılır.

İkinci fıkra hükmü, almaya hak kazandığı veya almakta bulunduğu emekli veya yetim maaşını istifa için icap eden
yoklama muamelesini yaptırmıyanlar hakkında yetkili makama bildirmek suretiyle tatbik olunur.

Alacaklının bu sebeple yapacağı kanuni masraflar ayrıca takip ve hükme hacet kalmaksızın dairece borçludan tahsil
olunur.

Kısmen haczedilebilen gelirler nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*