İskan alınmadan doğalgaz bağlanır mı?

İskan alınmadan doğalgaz bağlanır mı

Ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaa edilmemiş ya da inşaat çalışmaları tamamlanmamış olan yapılara iskan verilmiyor. Peki iskan alınmadan doğalgaz bağlanır mı? diyorsanız işte yanıtı…

İskan alınmadan doğalgaz bağlanır mı?
İmar Kanununun 30. Maddesine göre, yapı tamamlandıktan sonra belediye veya valiliklerce anayapının bütün bağımsız bölümleri için verilen ve bağımsız bölümlerin amacına uygun kullanılabilir durumda ve projesine uygun inşa edildiğini gösteren belgeye iskan adı veriliyor.

İskan belgesi Belediyelerin imar birimleri tarafından düzenleniyor. Eğer yapı projesine ve imar planlarına uygun olarak yapılmadıysa iskan verilmiyor. Aynı zamanda yapının ssk gibi borçlarının bulunması halinde de yine iskan belgesi düzenlenmiyor.Peki iskan alınmadan doğalgaz bağlanır mı? diyorsanız işte yanıtı…

İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği verilmiyor. Ancak 2016 Torba Yasa ile yenileme alanı, riskli alan olarak belirlenen alanlarda bulunan yapılardan yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara, dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla bazı aboneliklerin geçici süreyle izin veriliyor.

Torba yasa ile kaçak yapılara bağlanacak abonelikler:

MADDE 1- 3/5/1985 ve 3194 sayılı İmar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 15- 16/6/2005 tarihli ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun uyarınca yenileme alanı 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesi uyarınca kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ve 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca riski alan olarak belirlenen alanlarda bulunan yapıların yapı ruhsatiyesi veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılara dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat verilmesi şartıyla, geçici olarak elektrik, su, kanalizasyon ve doğal gaz bağlantısı yapılır. Bu fıkra uyarınca yapılan geçici abonelik süresi beş yılı geçemez. Ancak dönüşüm ve yenileme uygulamalarının uzaması halinde, beş yılı geçmemek üzere uygulama sürecince geçici abonelik uygulaması devam eder.

Bu yapılara geçici olarak elektrik, su, kanalizasyon ve doğal gaz bağlantısı herhangi bir kazanılmış hak teşkil etmez.

Bu madde hükümleri 1/11/2015 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanır.”

İskanı olmayan dükkan kiraya verilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com