Isı pay ölçer peteğin neresine takılır?

Isı pay ölçer peteğin neresine takılır
Isı Pay Ölçer, merkezi sistemle ısınan binalarda, her dairenin ne kadar ısı tükettiğini tespit eden bir sayaç olarak biliniyor. Peki Isı pay ölçer peteğin neresine takılır? diyorsanız işte yanıtı…

Isı pay ölçer peteğin neresine takılır?
Binalarda kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçer sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor.

Merkezi sistem ısıtma pay ölçer sayesinde her daire kullanımı olduğu enerjinin parasını ödeyebiliyor. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplanıyor.

Termostatik vana sayesinde getirilen 15 derece zorunluluğundan dolayı odanın ısısı 15 derecenin altına düşemüyor. Onun dışında ne kadar sıcaklıkta kalması isteniyorsa termostatik vana ile ayarını kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Enerji verimliliği yasası (ısı paylaşım yönetmeliği) gereğince, merkezi sistemle ısınan dairelerin 2012 yılına kadar pay ölçer kullanımına geçmesi gerekiyordu.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince ısı pay ölçer kullanımı zorunlu hale getirildi. Peki Isı pay ölçer peteğin neresine takılır? diyorsanız işte yanıtı…

Her radyatöre bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı üzerinden ödenecek yakıt bedeli hesaplanıyor. Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarlanan seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Isı pay ölçer cihazı ise peteğin üzerine monte ediliyor ve bu ekipman sayesinde dairelerin ısı tüketimini daireye girilmeden ölçülebiliyor.

Isı pay ölçerden nasıl çıkılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com