Isı pay ölçer nedir nasıl çalışır?

Isı pay ölçer nedir nasıl çalışır

Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı pay ölçer sistemi zorunlu hale geldi.Peki ısı pay ölçer nedir nasıl çalışır? diyorsanız işte yanıtı…

Isı pay ölçer sistemi, her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacı sistemi oluyor.

Isı pay ölçer sistemi, pay ölçer cihazı kalorimetre, termostatik radyatör vana,frekans konvertörlü pompa,tortu tutucu ile bir bütün olarak karşımıza çıkıyor.
Eski binalarda ısı pay ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereğince bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluğu bulunuyor.

Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizmadan oluşuyor. Bunlarda ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor. Isı pay ölçer sistemi sayesinde içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor ve böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu da sağlanıyor.

Isı pay ölçer uygulamasında termostatik vana 1 ila 5 arasında bulunan kademelerle kullanılıyor. İlk kademe minimum sıcaklık 15 derece oluyor. Yönetmeliğe göre de sıcaklık 15 derecenin altına düşürülemiyor. Kullanılmayan boş dairelerde ise bu ayar 1. kademede olabiliyor.

Isı yalıtımı yaptırmak zorunlu mu?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com