İrtifak hakkı nasıl tesis edilir?

irtifak-hakki-nasil-tesis-edilir

İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan, herkese karşı ileri sürülebilen bir hak oluyor. Peki İrtifak hakkı nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı…

İrtifak hakkı nasıl tesis edilir?
rtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan, herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor.

Bu hak, bir gayrimenkul üzerinde kullanım veya mülkiyete özgü bazı hakların kullanılmasından kaçınmayı gerektiren ve diğer bir taşınmaz veya kişi yararına ayni hak olarak adlandırılıan hakların tümünü kapsıyor. Uygulama aşamasında ‘kullanma hakları‘ olarak da adı geçebiliyor.

İrtifak hakkı ile taşınmaz sahibi taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmiş oluyor.Peki İrtifak hakkı nasıl tesis edilir? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz malın bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) bir dilekçe ile başvurulabiliyor.

İrtifak hakkı tesisi için gerekenler…
-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
-Taşınmaz malların maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,
-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nufus kaydı örneği ve kimliği,
-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,
-Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekir,
-İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekir.
-Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı.

İrtifak hakkı sözleşmesi 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlakatgundem.com