İpotekli eve haciz gelir mi?

ipotekli eve haciz
Ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı reddedildikten sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.Peki ipotekli eve haciz gelir mi?

Haciz Kanunu hükümlerine göre alacaklının haciz talebi sonrasında bu işlem taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde uygulanıyor. Borçlunun bazı mallarına el konabilirken, bazı malları ise haczolunamıyor.

Kanuna göre; Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabiliyor.Peki ipotekli eve haciz gelir mi?

İcra ve İflas Kanunu gereğince üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine haciz gelebiliyor.

Hacze konu olan gayrimenkul; İpotekli ev ise ve bir başkası tarafından haczedilirek, durum icra yolu ile satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, öncelikli oluyor.

Buna göre yapılan satış parasından ilk alacağını, ipotekte ilk sırada olan kişi alıyor. Ancak üzerine haciz konan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği’ne itiraz yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava da açılabiliyor.

İpotek verilmesi halinde itiraz edilemeyeceği veevin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir ev alacak kadar para ayrılması gibi istisna konusu oluyor.

Ancak 2 sene içinde hukuki işlem yapılmazsa haciz kendiliğinden kalkıyor.

Hacze nasıl itiraz edilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*