İpotek kaldırma ücreti yasal mı?

İpotek kaldırma ücreti yasal mı

Borcun tamamının ödenmesinden dolayı bankalar tarafından ipotek kaldırma ücreti talep edilebiliyor.Peki ipotek kaldırma ücreti yasal mı ?Bankaların aldığı ipotek fek ücreti yasal mı? diyorsanız işte yanıtı..

İpotek işlemi ile, hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak teminat altına alınabiliyor.

Tapu üzerinde şerhler sütununa koyulan ipotekle, alacaklı borçludan borcunu alamaması durumunda, ipoteğin paraya çevrilmesini talep edebiliyor.

Bu süreçte,gayrimenkul ipotek alacaklısı, yetkili veya gayrimenkulün bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildiriyor.

İpoteğin kaldırılması için alacaklıya olan borcun kapanması gerekiyor. İpotek kaldırma işlemi için ise borcun ödendiğine dair bir makbuz isteniyor. Eğer ipotek banka tarafından koyulduysa, fek yazısının bankadan alınması gerekiyor.

Bankalar ipoteğin kaldırılma süreci için de tüketiciden belli bir ücret isteyebiliyor.Peki ipotek kaldırma ücreti yasal mı ?Bankaların aldığı ipotek fek ücreti yasal mı? diyorsanız işte yanıtı..

Torba kanunla birlikte bazı yeni yetkinlikler kazanan BDDK, bankalar ile yapılan görüşmeler sonucunda tüketiciden alınan bazı masraf kalemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Buna göre konut kredisi kullanan kişileri yakından ilgilendiren ipotek kaldırma ücreti için kaldırılma kararı alındı. Bunun anlamı, kredi kapanış aşamasında ve bankanın talebi doğrultusunda alınan bu ücret artık tüketiciden istenemiyor. Banka tarafından istenilse de tüketicinin bu konuya itiraz hakkı bulunuyor.

İpotek kaldırma dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*