İntifa hakkının süresi ne kadardır?

İntifa hakkının süresi ne kadardır

İntifa hakkı, taşınır mallar, taşınmaz mallar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabiliyor.Peki intifa hakkının süresi ne kadardır? diyorsanız işte yanıtı…

Şahsi irtifak hakları grubunda yer alan intifa hakkı, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor. Söz konusu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebiliyor. İntifa hakkı ancak mirasçılara geçemiyor.Hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor.

İntifa hakkı sahibinin intifaya söz konusu olan gayrimenkul üzerinde sadece yararlanma ve kullanma hakkı bulunuyor. Bunun dışında gayrimenkul üzerinde fiili ve hukuki bir işlem yapma tasarrufuna sahip olmuyor.

İntifa hakkına sahip olan kişi taşınmazı satıp,ipotek ettiremiyor.Aynı zamanda intifa hakkı devredilemiyor ve mirasla geçmiyor.

İntifa hakkı,anne babanın üzerinde kalıp yaşadıkları süreçte dilediği gibi kullanırbilirken,anne babanın ölümünden sonra herhangi bir işlem gerekmeden çıplak mülkiyetle gayrimenkul çocuklara kalabiliyor.Peki intifa hakkının süresi ne kadardır? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı süresi en fazla 100 yıl olarak belirleniyor yada intifa hakkı sahibinin ölümü ile bu hak sona erebiliyor. İntifa hakkının sona ermesiyle mülkün tamamı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin oluyor.

Çıplak mülkiyet sahibi ise hakkını üçüncü Şahıslara satabiliyor. Ancak mülkünü kiraya veremiyor ya da oturamıyor.

İntifa hakkının kurulması için gerekenler!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*