İntifa hakkı tapuya şerh edilir mi?

İntifa hakkı tapuya şerh edilir mi

Kullanım hakkı olarakta bilinen intifa hakkı, bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak tanımlanıyor.Peki intifa hakkı tapuya şerh edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı, Medeni Kanun kapsamında; ona sahip olan kişinin hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak ifade ediliyor.

Sınırlı bir ayni hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakları grubuna giriyor. Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlıyor. İntifa hakkı gerçek kişilerde en geç kişinin vefatı ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son buluyor. Peki intifa hakkı tapuya şerh edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Medeni Kanunun 795. maddesine göre, İntifa hakkı taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kuruluyor.

İntifa hakkı şahsi irtak hakları grubuna giren sınırlı bir ayni hak oluyor. İntifa hakkı sözleşmeden ya da kanundan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sözleşme yoluyla geçen intifa hakkında mülkiyet ediniminde olduğu gibi taşınmaz malın maliki veya yetkili temsilcisi ve lehine intifa hakkı tesis edilecek şahsın yetkili vekili veya temsilcisinin katılımıyla tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senet ile bedelli veya bedelsiz olarak tesis ediliyor.

Söz konusu intifa hakkının tapuya tescili için gerekli evraklar ise şöyle;

– İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
– İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,
– Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,
– İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
– Kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını seçtiğine dair veraset senedi,

– İntifa hakkı taşınmazın tümü üzerinde değil de bir kısmı üzerinde kurulacaksa bu kısmı gösterir kroki.
– Tarafların Vergi Kimlik Numarası. (Vergi Kimlik Kartı, Vergi Tahsil Alındısı, Vergi Levhası vb. ile belgelendirilmesi )

İntifa hakkı sahibi satış yapabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*