İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi

İntifa hakkı, sahibine hakkın konusu olan “şey” üzerinde tamamıyla istifade hakkı veriyor. Peki İntifa hakkı olan ev satılabilir mi? diyorsanız işte intifa hakkı olan evin satışına dair bilgiler…

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?
İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınmazı ömrünün sonuna kadar kullanmak ve ondan faydalanma hakkı oluyor. İntifa hakkı taşınırlarda zilnetiğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor.

Taşınmaz üzerindeki intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ediliyor. Ancak bu hak tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebiliyor. Tescil edilmişse herkese karşı ileri sürülebiliyor.

Sınırlı ayni bir hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde bulunuyor. İntifa hakkı verildikten sonra mal sahibinde kuru mülkiyet kalmış oluyor.

İntifa hakkının tesis edilebilmesi için bazı evrakların temin edilmesi ve intifa hakkı masraflarının da karşılanması gerekiyor.Peki İntifa hakkı olan ev satılabilir mi? diyorsanız işte intifa hakkı olan evin satışına dair bilgiler…

İntifa hakkı sahibi ev üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Buna göre intifa hakkı sahibi tarafından ev satılamıyor ve ipotek ettirilemiyor.

İntifa hakkı olan evin satışını kuru mülkiyet sahibi yapabiliyor. Satış sonrasında evin maliki değişse de taşınmazın intifa hakkı yine sabit kalıyor ve o kişiye geçmiyor.

Bu nedenle ev satışlarında yapılacak araştırmalarla birlikte intifa hakkı olup olmadığının da öğrenilmesi yararlı oluyor. Aksi takdirde, ev satın alınsa bile, intifa hakkı bir başka kimsede olacağından bu ev kullanılamıyor.

İntifa hakkı tapu harcı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com