İntifa hakkı nasıl kurulur?

İntifa hakkı nasıl kurulur
İntifa hakkı; bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, eşya veya maldan yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hakkı olarak ifade ediliyor.

İntifa hakkı, egemenlik hakları içinde olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi niteliğine sahip oluyor. İntifa hakkı aynı zamanda bir egemenlik hakkı olması sebebi i ile mutlak haklar sınıfında da bulunuyor.Peki intifa hakkı nasıl kurulur? diyorsanız işte yanıtı..

Gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son bulan intifa hakkı 3 şekilde kurulabiliyor.Bunlar;

1.Kanundan doğan intifa hakkı
2.Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı
3.Mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkıdır.

İntifa hakkının kurulabilmesi için istenen evrakları temin etmek ve gerekli harcı da ödemek gerekiyor.İntifa hakkı tesisi için aşağıdaki gerekli evraklarile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

İntifa hakkı harcı ise yapılan tescilin bedelli ya da bedelsiz yapılmasına bağlı olarak değişiyor.İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.

İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç ödeniyor.

İntifa hakkı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*