İntifa hakkı işlemleri!

İntifa hakkı işlemleri

İntifa hakkı için gerekli evraklar ve intifa hakkı harcı ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. İşte intifa hakkı işlemleri…

Taşınmaz mal sahibinin mülkiyetini kendi üzerinde tutarak mülkiyetin kullanımını ve yararlanma hakkını başkasına verdiğinde intifa hakkı doğuyor.İntifa hakkı başkasına ait bir taşınmaz mal üzerinde belirli bir kişiye tam yararlanma hakkını veriyor.

Söz konusu taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebiliyor. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebiliyor.Peki intifa hakkı işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

İntifa hakkı için gerekli evraklar ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. İntifa hakkı için gerekli evraklar şu şekilde sıralanıyor:

İntifa hakkı için gerekli evraklar…
1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,
2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.
4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

İntifa hakkı masrafları yapılan tescilin bedelli ya da bedelsiz yapılmasına bağlı olarak değişiyor.İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediye tarafından bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.

İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.

İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*