İntifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkı devredilebilir mi
İntifa hakkı, kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak olarak ifade ediliyor.Ancak bu hakka sahip kişiler mala sahip olmuş olmuyor. Yabi mal üzerinde herhangi bir tasarruf yetkisinde de bulunamıyor.

İntifa hakkı süresi en fazla yüz yıldır yada intifa hakkı sahibinin vefatı ile bu hak sona erebiliyor. İntifa hakkının sona ermesiyle mülkün tamamı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin olmuş oluyor.

İntifa hakkı sahibi, gayrimenkulü kiraya verebiliyor. Hak sahibi ister kiraya verip, ister kendi kullanıyor, isterse söz konusu gayrimenkulü boş tutabiliyor. Ancak intifa hakkı sahibi söz konusu taşınmaz malın satışını gerçekleştiremiyor.Peki intifa hakkı devredilebilir mi?

İntifa hakkı sözleşmesinde aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebiliyor. Bu takdirde taşınmaz sahibi, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebiliyor. Bu hususla ilgi Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;

Devir isteme hakkı
MADDE 822.- İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.

İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.

Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.

İntifa hakkı için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*