İmar Kanunu ile Kadastro Kanunu’nda değişiklik talebi!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Meclis Başkanlığına sundukları kanun teklifinin detaylarını paylaştı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; İmar Kanunu ile Kadastro Kanunu’nda bazı değişiklikleri öngören kanun teklifinin 28 maddeden oluştuğunu sözlerine ekleyen Muş, teklifle toplumda ihtiyaç duyulan, beklenti oluşturan meselelerin çözümü noktasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına belli yetkilerin verilmesini öngördüklerini kaydetti.

Farklı tapu müdürlüklerinde olan ya da yurt dışında bulunan vatandaşlara, orada bulunan görevlilerin huzurunda tapu işlemlerini yapabilme imkanı sunacaklarını söyleyen Muş, “Bir araya gelmelerine gerek kalmayacak. Tapu işlemlerinde hızlı adım atılması için kırtasiyeciliği, bürokrasiyi azaltıyoruz. Çünkü teknoloji çok gelişmiş vaziyette. Şimdi pek çok işlemi dijital yöntemlerle daha hızlı yapabiliyoruz. Bununla alakalı kanuni düzenlemeleri getiriyoruz.” dedi.

Güvenlik ve genel asayiş konusunda yıkılma tehlikesi olan terk edilmiş metruk binalar olduğunu belirten Muş, teklifle, bu binalara daha hızlı müdahale edilebilmesi, gerekirse yıkılması adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yetki verileceğinin altını çizdi.. Muş, söz konusu binaların bulunduğu bölgelerde vatandaşı rahatsız eden bazı fiiller yapabileceklerini, buna son vermek istediklerini kaydetti.

Mehmet Muş, kanun teklifiyle, yapılaşmamış parsellerin belli izinler dahilinde otopark olarak kullanılmasının önünün açılacağını sözlerine ekledi.

Köylerde entegre tesis olmamak kaydıyla tarımsal amaçla tarım il müdürlüğünün görüşüyle seraların kurulmasına fırsat sağlayacağını ifade eden Muş, “Burada herhangi bir ruhsat işlemi talep edilmeyecek. Amacımız, vatandaşımızın seraları hızlı şekilde hayata geçirmesine olanak sağlamak.” diye konuştu

Belediye sınırları ve mücavir sınırlar içinde bulunan hazineye ait tarım arazilerinin satışı için başvurma süresinin uzatılacağını kaydeden Muş, “Bu arazilerin korunması amacıyla 30 yıl boyunca tarımsal amaçlı kullanılması hedefleniyor. Bu arazilerin 3 yıl üst üste tarımsal amaçlı kullanılması terk edilirse bu araziler tekrar Hazineye iade edilecek.” adedi.

Kentsel dönüşüm alanlarında maliklerin, müteahhitlerden kaynaklı yaşadıkları sorunlarını bitirmek için maliklere sözleşmeleri feshetme hakkı getirileceğini söyleyen Muş, bu anlamda toplumda belli bazı sıkıntıların oluştuğunu, bunları gidermek istediklerini kaydetti.

Teklifle, afetler veya bazı sebeplerden yıkılan binalar ve civardaki yapılara ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen dönüşüm uygulamalarının başlatılabilmesi için çalışmalar başlatacaklarını söyleyen Muş, “Çünkü orada bir binanın çökmesi ya da zeminde bir kayma olması konusunda vatandaşımızın hızlı şekilde oradan tahliye edilip o binaların sağlıklı şekilde inşa edilebilmesi lazım. Teklifimizde, bu açıdan bakanlığa bir yetki verilmesini öngörüyoruz.” dedi.

Metruk binalara ilişkin valilik ve belediyelere şikayetler geldiğine, bu binaların bazı nedenlerle rahatsızlık oluşturduğunu söyleyen Muş, şu ifadeleri kullandı:

“Bunların bir kısmı hem metruk hem de terk edilmiş binalar, bir kısmında yıkılma tehlikesi var. Belli prosedürler uzun zaman alıyor ama bu binalar belli amaçlarla kullanılabiliyor. Bu, toplumda rahatsızlık oluşturuyor. Bakanlık burada hızlı müdahale edebilecek, seri şekilde gerekli adımları atacak. Vatandaşın sorununu giderme konusunda ciddi zaman sarfiyatı oluyor. Bunu kısaltacağız ve Bakanlığın hızlı şekilde müdahalesini sağlamış olacağız. Uygulama konusunda zaten Bakanlık gerekli adımları atacak.”

Farklı tapu müdürlüklerinde bulunan, yurt dışında olan vatandaşların, tapu işlemleri için bir araya gelmek zorunda olduğunu kaydeden Muş, şu açıklamalarda bulundu:

“Şimdi Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne yetki vermek suretiyle, onların belirleyeceği usul ve yöntemlerle vatandaşlarımıza kolaylık sağlanacak. Çünkü artık gelişmiş bir teknoloji sistemi var. İnsanlar görüntülü konuşmadan tutun da hızlı bir iletişime geçebiliyor. Türkiye artık 50 ya da 100 yıl öncesinin Türkiye’si değil. O dönemden kalan uygulamaları günümüze uyarlamamız gerekiyor. Atılan adım vatandaşların bu teknolojik imkanlardan yararlanmasını sağlamak ve hızlı şekilde bulundukları yerlerde işlemlerini tesis edebilmelerine olanak verebilmek. Bununla alakalı usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenerek uygulamaya konulacak. Biz teklifle yalnızca genel yetkiyi veriyoruz.”