İmar durumunun geçerlilik süresi!

İmar durumunun geçerlilik süresi
İmar durumu, herhangi bir yerin söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını bize gösteriyor. Peki imar durumunun geçerlilik süresi nedir?

Üzerine mesken yapmak için ya da yatırım amaçlı olarak bir arsa satın almak istediğinizi düşünelim. Öncelikle arsanın imarlı olup olmadığının tespit etmek gerekiyor.Taşınmaz malların bölgenin imar planlamasındaki yeri hakkında bilgiler imar durumu belgesiyle öğrenilebiliyor.

Bir arsanın üzerinde; ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği; inşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı, terkler, tevhid ve ifraz şartları; arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği imar durumunda belirleniyor.

Büyükşehir belediyelerine bağlı ilçe belediyelerinde E-belediye uygulamasıyla online imar durumu sorgulanabiliyor. Fakat bu e-imardaki bilgilerin bilgi amaçlı olup, kesinlikle yasal geçerliliği olmadığının da bilinmesi gerekiyor.

Bir arsanın imar durumunu öğrenmek için arsanın bağlı bulunduğu ilçe belediyesine giderekte imar durumu belgesi alınabiliyor. Belediyeden alınan imar durum belgesinde gayrimenkul ile ilgili bütün bilgilere yer veriliyor. Bu belge belediyenin yetkili birimlerince düzenleniyor. Peki imar durumunun geçerlilik süresi nedir?

İmar durumunun geçerlilik süresi, her hangi bir plan tadilatı olmaması halinde 1 yıl oluyor. 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor.

İmar durumunu öğrenmek için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com