İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır?

İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır
Davaya konu olan bir gayrimenkulün dava sırasında başkasına devredilmesini önlemek için, taşınmazın başkasına devrinin yasaklanmasına İhtiyati tedbir adı veriliyor. Peki İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır?
Mahkeme dava konusu olan bir taşınmaz malın, dava sırasında başkasına devredilmesini önlemek için, taşınmazın başkasına devrinin yasaklanmasına karar verebiliyor. Buna İhtiyati tedbir adı veriliyor. Peki İhtiyati tedbir kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda yer alan esaslara göre ihtiyati tedbir dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak, asıl davanın görüldüğü mahkemeden isteniyor.

İhtiyati tedbir talebi
MADDE 394- (1) İhtiyatî tedbir, dava açılmadan önce, esas hakkında görevli ve yetkili olan mahkemeden; dava açıldıktan sonra ise ancak, asıl davanın görüldüğü mahkemeden talep edilir.

(2) Talep edenin haklarının derhâl korunmasında zorunluluk bulunan hâllerde, hâkim karşı tarafı dinlemeden de tedbire karar verebilir.
(3) Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyatî tedbir sebebini ve türünü açıkça belirtmek ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmek zorundadır.

İhtiyati tedbir kararı
MADDE 395- (1) Mahkeme, asıl uyuşmazlığı çözecek nitelikte olmamak şartıyla, tedbire konu olan mal veya hakkın muhafaza altına alınması veya bir yediemine tevdiî ya da bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi, sakıncayı ortadan kaldıracak veya zararı engelleyecek her türlü tedbire karar verebilir.

(2) İhtiyati tedbir kararında;
a) İhtiyatî tedbir talep edenin, varsa temsilcisinin ve karşı tarafın adı, soyadı ve yerleşim yeri,

b) Tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığı,

c) Açık olarak neyin üzerinde ve ne tür bir tedbire karar verildiği,
ç) Talepte
bulunanın, ne tutarda ve ne türde bir teminat göstereceği,yazılır.

(3) İhtiyatî tedbir talebinin reddi hâlinde, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır.

İhtiyati tedbir icra satışına engel mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com