Hisseli tapu satışına itiraz edilir mi?

Hisseli tapu satışına itiraz edilir mi

Hisse tapulu evlerin satışı yapılabiliyor. Peki hisseli tapu satışına itiraz edilir mi? İşte hisseli tapu satışına itiraz..

Hisseli tapu, bir taşınmaz malda birden fazla mülkiyetin var olması hali olarak tanımlıyor. Genelikle Miras Hukukunda kişiler iradeleriyle taşınmaz malı birden fazla kişi satın alabiliyor birden fazla satın alım olduğu taktirde de bu taşınmaz hisseli tapu haline çeviriliyor, herkesin belli bir hissesi ve belli bir yüzdesi oluyor.

Hisseli tapu alınırken, müstakil tapuda olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere taşınmaz malın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında masraf alınıyor.

Taşınmaz malın gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması halinde, gerçek alış bedeli ile harca esas bedel ayrı ayrı dikkate alınıyor. Bu durumda, belediyece bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılıyor.

Söz konusu hisseli tapuda bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtiliyor.Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Peki hisseli tapu satışına itiraz edilir mi?

Hisseli taşınmazlar paydaş olmayan birine satılırsa, hak sahibi olan diğer paydaşlar bireysel olarak 1 ay veya 10 yıl içerisinde duruma dava ile itiraz edebiliyor. Dava sonucunda diğer paydaşlar taşınmazın satış bedelini ödeyerek arsa hisseni alıcıdan tekrar alabiliyor.

Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*