Hisseli tapu ne demektir?

hisseli tapu nedir

Müstakil yani bağımsız tapu, bir tek kişiye ait olan ve sınırları, yeri kadastral paftalarda belirtilen hissedarları olmayan tapu oluyor. Peki hisseli tapu ne demektir? Hisseli tapu ne anlama gelir? İşte hisseli tapu…

Hisseli tapu ne demektir?
Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran konulardan biri olan hisseli tapular, gayrimenkul sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Peki hisseli tapu ne demektir? Hisseli tapu ne anlama gelir? İşte
hisseli tapu…

Hisseli tapu, iki ya da daha fazla mülk sahibinin yer aldığı tapulara deniyor. Bir emlak terimi olarak hisseli tapu, taşınmaz malın sahibi olan ortakların isim ve sayılarla açıkça belirtildiği resmi kurumlarda geçerli olan belge olarak tanımlanıyor. Taşınmaz alım-satım işlemleri sırasında büyük öneme sahip olan hisseli tapu, el değiştirecek olan taşınmazın yatırım ya da oturum amaçlı olmasına bakılmaksızın dikkat edilmesi gerekiyor.

Hisseli tapu sahipliği ülkemizde genellikle miras yolu ile edinilen taşınmazlarda görülüyor. Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye ise “rızai taksim sözleşmesi” deniyor. Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği bulunmuyor ve gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki haliyle kalmaya devam ediyor.

Taşınmaz mal sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için “izalei şuyu” davası açabiliyor. İzalei şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, gayrimenkulun bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak ücretin hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor. Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.

Muhtelif tapu nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com