Hisseli tapu nasıl tek tapu olur?

Hisseli tapu nasıl tek tapu olur
Bir gayrimenkulün birden fazla sahibi olması durumunda, gayrimenkulün tapu belgesi hisseli oluyor.Peki hisseli tapu nasıl tek tapu olur? diyorsanız işte yanıtı..

Hisseli tapu alınırken, müstakil tapuda olduğu gibi alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere mülkün satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç alınıyor.

Taşınmaz malın gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması halinde, gerçek alış bedeli ile harca esas bedel ayrı ayrı dikkate alınıyor. Bu durumda, belediye tarafından bildirilen emlak değerinden harç alınıp, tapu senedine, gerçek satış bedeli ve harca esas bedel ayrı ayrı yazılıyor.

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların adlarının ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Hisseli tapularda mülkün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.

Ancak kişilerin dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği hususu olarak karşımıza çıkıyor.Peki hisseli tapu nasıl tek tapu olur? diyorsanız işte yanıtı..

Hisseli tapunun tek olabilmesi için ilk olarak tapu kaydının dikkatlice incelenmesi ve sonrasında da gayrimenkulün inşaatında bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesi gerekiyor.

Mülkün imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra mülkün bölünme işlemleri yapılıyor ve müstakil tapuya çevrilebiliyor.

Fakat bunun için mülkün tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.

Hisseli tapu satış masrafları!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*