Hisseli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl yapılır

Bir hisseli gayrimenkulünüz olduğunu ve tüm hissedarların verdiği ortak karar ile bu gayrimenkulü satmak istediğinizi düşünelim. Peki
hisseli gayrimenkul satışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?
Bir gayrimenkulün birden fazla hissedarı olması halinde, gayrimenkulün tapu belgesi, hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu belgelerinde, mülkiyet sahiplerinin isimleri ve sayıları belirtiliyor. Bu tür tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ancak gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğu yazmıyor.Peki hisseli gayrimenkul satışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Hisseli gayrimenkul satışlarında tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Ancak isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebiliyor. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açılabiliyor.

Hisseli satışlarda İmar Kanunu tarafından getirilen kısıtlamalarİmar Planı bulunmayan alanlarda, Her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayırarak, özel parselasyon planlarına dayalı olarak hisseli satışlar yasaklıyor. Aynı şekilde satış vaadi sözleşmeleri de yapılamıyor.

Hisseli satışa getirilen kısıtlamanın istisnaları şu şekilde:
-Vesaret yolu ile intikal eden
-İmar uygulaması nedeniyle şuyulandırma
-Daha evvel satılmış hisselerin bölünmeden aynen devri
Kat mülkiyet kanunu uygulamaları
Cebri satış yoluyla yapılan hisselendirme
Mahkeme ilamına dayanarak ilam gereği hisse verme

Hisseli tapu satışı iptal edilebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com