Hisseli arazilerin bölünmesi mümkün mü?

hisseli-arazilerin-bolunmesi-mumkun-mu
Hisseli tapu, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Peki Hisseli arazilerin bölünmesi mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı…

Hisseli arazilerin bölünmesi mümkün mü?
Hisseli tapu, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Tapuda hak sahiplerinin hisse oranları belirtiliyor.

Bu şekilde bir taşınmaz mala sahip olunması halinde hisse satışı, diğer ortakların da onayı alınarak yapılabiliyor. Peki Hisseli arazilerin bölünmesi mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı…

2014 yılında yayımlanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgesi gereğince, bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde oluşmuş hisselerin 3. kişilere satılması devredilmesi veya rehin edilmesi yasaklanıyor.

Buna karşın bölünemez büyüklüklerin üzerinde alana sahip parsellerdeki hisselerin üçüncü şahıslara satılmasında, devir edilmesinde veya rehin edilmesinde bir sakınca bulunmuyor.

İfraz yapılırken tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor.

Mevcut mevzuatlar kapsamında yapılan her türlü onaylı planlar içerisinde bulunan araziler; tarımsal niteliği korunacak yerler hariç arsa niteliği kazanmaları nedeni ile kanun kapsamı dışında oluyor.

Bölünemez büyüklüğün üzerinde olan tarım arazileri belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabiliyor.

Planı bulunmayan, yoğun yerleşim alanları içerisinde kalan ve tarımsal amaçlı kullanımı mümkün olmayan araziler de bu Kanun kapsamı dışında oluyor.

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com