Hangi durumlarda mal varlığına el koyulur?

hangi-durumlarda-mal-varligina-el-koyulur
Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, savcıya ulaşılamadığı hallerde kolluk amirinin yazılı emriyle el koyma işlemi yapılabiliyor. Peki hangi durumlarda mal varlığına el koyulur? diyorsanız işte yanıtı…

Hangi durumlarda mal varlığına el koyulur?
Bazı kişilerin malvarlıklarına Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 128. maddesi ve 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında tedbir konarak devirleri engellenebiliyor.

Bir malın suçtan elde edilen kazançla alındığı veya kara parayla elde edildiği, söz konusu malın suç amacıyla kullanıldığı şüphesi var isesöz konusu mal için tedbir konuluyor.

Bu tedbiri mahkeme koymuyor. 667 sayılı KHK’ye dayanarak bununla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği liste üzerinden Maliye Bakanlığı tedbir koydurtuyor. Peki hangi durumlarda mal varlığına el koyulur? diyorsanız işte yanıtı…

Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan bu suçlar arasında şunlar var: “Devletin güvenliğine karşı suçlar”, “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar”, “Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk”, “Güveni kötüye kullanma.” 667 sayılı KHK’de Fethullahçı Terör Örgütü’yle ilgili “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen” vurgusu yer alıyor.

Mal varlığına el koyma ne demek?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com