Haczedilen malların satışı nasıl yapılır?

Haczedilen malların satışı nasıl yapılır
Haciz işlemi, bir borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini yaptığı işlem olarak ifade ediliyor.Peki haczedilen malların satışı nasıl yapılır?

Haciz işlemleri, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini alma yolu olarak adlandırılıyor.

Alacaklının İcra Müdürlüğü’ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya iletiyor. Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda oluyor.

Alacaklı ile icra memuru borçlunun mallarını haczedebiliyor.Haczedilen mallar, alacaklıya ya da vekiline verilmiyor. Söz konusu mallar yed-i emin olarak tabir edilen; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor ve satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor..Peki haczedilen malların satışı nasıl yapılır?

Alacaklı haczedilen mal taşınır ise hacizden bir sene ve taşınmaz ise nihayet iki sene içinde satılmasını isteyebiliyor. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor.

Hacizli taşınmazın satışı için; Her alacaklı mensup olduğu derece adına satış talebinde bulunabiliyor. Yasal olarak hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece adına satış isteyebiliyor.

Haczi muvakkat olan alacaklı satış talebinde bulunamıyor ve hakkında 106 ncı maddedeki müddetler cerayan etmiyor. Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen mallar ancak 113 üncü maddenin son fıkrasında yazılı hallerde satılabiliyor.

Bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmiyorsa veya talep geri alınıpta bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkıyor.

Haczi caiz olmayan mallar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*